Monuments
” Enkhuizen is een stad met een rijke geschiedenis. Binnen de oude vestingwal vind je ruim 350 rijksmonumenten, elk met een uniek en boeiend verhaal. Bekijk Enkhuizen eens nader en proef op iedere straathoek de indrukwekkende historie van een Gouden Eeuw stad met allure. “
Mooie monumenten in Enkhuizen
Drommedaris
De Drommedaris is gebouwd als stadspoort in de vestingwal die Enkhuizen destijds omringde. Het was tevens een verdedigingstoren, die waakte over de havens van de stad en uitzicht had op de voormalige Zuiderzee. In de Drommedaris is nu Cultureel Centrum De Drom en Cinema Enkhuizen gevestigd.
Stadhuis
Het stadhuis is het toonbeeld van de grote, welvarende stad die Enkhuizen in de Gouden Eeuw was. De bouwmeester was Steven Vennekool, een leerling van Jacob van Campen. Het interieur is grotendeels authentiek en voorzien van rijk schilderwerk. De werkkamers zijn nog altijd in gebruik en de historische Schepenenkamer is een geliefde trouwlocatie.
Westerkerk
De Wester- of St. Gomaruskerk wordt gerekend tot de 100 mooiste rijksmonumenten van Nederland en staat in het historische hart van Enkhuizen. De bouw startte rond 1470 en zou bijna vijftig jaar duren.
Ook interessant...
Open Monumentendag
Tijdens Open Monumentendag (elk tweede weekend van september) gaan deuren voor je open die de rest van het jaar gesloten blijven. Elk jaar wordt de Open Monumentendag gekoppeld aan een landelijk thema. Enkhuizen haakt hier uitgebreid op in.
Snouck van Loosenpark
Het Snouck van Loosenpark is één van de mooiste plekjes van Enkhuizen, vol rust en groen. Het historische park is één van de eerste sociale woningbouw projecten van Nederland. In de zomer wordt hier een gezellige vlooienmarkt gehouden.
Schatten uit De Gouden Eeuw
Kom en ontdek De Gouden Eeuw in Enkhuizen! Bewonder de schepen in de havens en wandel langs de talloze monumenten. Overal in Enkhuizen proef je nog altijd de sfeer van een rijk VOC-verleden. Bekijk hier de ‘schatten' uit De Gouden Eeuw.
Wandelen in Enkhuizen
Aan de hand van een stadswandelingen boekje, wandel je langs de mooiste monumenten van Enkhuizen en kun je zelf ervaren dat de tijd op sommige plekken heeft stilgestaan. Bij VVV Enkhuizen kun je kiezen uit verschillende wandelingen.
Lees ook Overnachten in monumentaal groen
De opzichterswoning van het Snouck van Loosenpark wordt tegenwoordig bewoond door Ingrid Mol en haar gezin. Of zij nog altijd de sleutels van alle woningen van het park hebben, kun je hen zelf vragen. Een deel van de villa is namelijk ingericht als B&B. Hoe chique is dat?
Rondleiding Drommedaris onder leiding van een gids
Een tocht door de toren: het verhaal begint in 1540 met een kleiner en heel anders uitziend poortje. Langs de oude trappen klimmen we omhoog, de Drom groeit en de jaren verstrijken. Een blik op de historische oranje daken van Enkhuizen en we dalen weer af langs het nieuwe trappenhuis en het theater dat de Drom nu is. Reserveren kan via info@drom.nl
Podcasts over de Drommedaris
Rondleiding Drom deel 1
Gerjan van Tongeren neemt je mee voor een mini-rondleiding door de Drommedaris.
Meer monumenten
Enkhuizen is een stad met een rijke geschiedenis. Binnen de oude vestingwal vind je ruim 350 rijksmonumenten, elk met een uniek en boeiend verhaal. Bekijk Enkhuizen eens nader en proef op iedere straathoek de indrukwekkende historie van een VOC-stad met allure.
Als onderdeel van de stadsmuur fungeerde de Drommedaris als stadspoort en als verdedigingstoren, die waakte over de havens en uitzicht had op de toenmalige Zuiderzee. Door de eeuwen heen diende het gebouw als gevangenis, opslagruimte, telegraaf- en postkantoor, café, jeugdherberg en tegenwoordig als cultureel centrum.
In haar testament bepaalde Margaretha Snouck van Loosen dat haar huis moest worden ingericht voor ongehuwde dames of weduwen ‘uit den fatsoenlijken stand’. Sinds de opening van het dameshuis in 1893 heeft de tijd hier vrijwel stilgestaan. Het Snouck van Loosenhuis is alleen geopend voor publiek tijdens Open Monumentendag.
Op Westerstraat 125 staat de Munt, het gebouw waar de VOC-munten werden geslagen. Dit gebeurde afwisselend in Enkhuizen, Hoorn of Medemblik. De prachtige gevel is vrijwel intact gebleven. Tegenwoordig is in dit bijzondere gebouw een dameskledingzaak gevestigd.
Dit gebouw toont een beeld van de vroege Renaissance in de noordelijke Nederlanden. Zelfs het originele weegmechanisme van de weeghal is bewaard gebleven. Het Waaggebouw is alleen geopend voor publiek tijdens Open Monumentendag.
Het toonbeeld van de grote, welvarende stad die Enkhuizen in de Gouden Eeuw was. Het interieur is grotendeels authentiek en voorzien van rijk schilderwerk. De werkkamers zijn nog altijd in gebruik en de historische Schepenenkamer is een geliefde trouwlocatie. In de Blauwe Zaal van het Stadhuis zijn regelmatig exposities te zien. De overige ruimtes zijn nog als werkkamers in gebruik en niet te bezichtigen.
Het merkwaardige hoge smalle gebouw dat geheel van baksteen is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond is vrijwel geheel in de staat waarin het gebouwd is bewaard gebleven. In de gevangenis zijn ook nog oude martelwerktuigen terug te vinden.
Nederland kent nog maar één zeventiende-eeuwse stadsbibliotheek die bewaard is gebleven op haar oorspronkelijke locatie. Dat is de librije van Enkhuizen. Deze historische openbare bibliotheek heeft haar eigen unieke karakter behouden. De Librije ruimte maakt onderdeel uit van de Westerkerk.
Enkhuizen in de Gouden Eeuw
Wil je de schatten van de Gouden Eeuw in Enkhuizen ontdekken? Lees dan onze blog over de monumenten en bezienswaardigheden uit de VOC-tijd.
Of bekijk onze blog over Nieuwsgierig Aagje en andere held(innen) uit het Enkhuizen van de Gouden Eeuw.
Wil je meer zien en weten?
Het boekje Stadswandeling Enkhuizen brengt je langs veel van deze bijzondere plekken en bevat naast leuke wetenswaardigheden en veel mooie foto’s ook een plattegrond. Het boekje is verkrijgbaar bij VVV Enkhuizen e.o.
Bekijk onze stadswandelingenpagina voor nog meer stadswandelingen door Enkhuizen!