to the content

Monuments

” Enkhuizen is een stad met een rijke geschiedenis. Binnen de oude vestingwal vind je ruim 350 rijksmonumenten, elk met een uniek en boeiend verhaal. Bekijk Enkhuizen eens nader en proef op iedere straathoek de indrukwekkende historie van een Gouden Eeuw stad met allure. “

Mooie monumenten in Enkhuizen

Ook interessant...

Podcasts over de Drommedaris

Meer monumenten

Enkhuizen is een stad met een rijke geschiedenis. Binnen de oude vestingwal vind je ruim 350 rijksmonumenten, elk met een uniek en boeiend verhaal. Bekijk Enkhuizen eens nader en proef op iedere straathoek de indrukwekkende historie van een VOC-stad met allure.

De Drommedaris (1540)

Als onderdeel van de stadsmuur fungeerde de Drommedaris als stadspoort en als verdedigingstoren, die waakte over de havens en uitzicht had op de toenmalige Zuiderzee. Door de eeuwen heen diende het gebouw als gevangenis, opslagruimte, telegraaf- en postkantoor, café, jeugdherberg en tegenwoordig als cultureel centrum.

Snouck van Loosenhuis (1742)

In haar testament bepaalde Margaretha Snouck van Loosen dat haar huis moest worden ingericht voor ongehuwde dames of weduwen ‘uit den fatsoenlijken stand’. Sinds de opening van het dameshuis in 1893 heeft de tijd hier vrijwel stilgestaan. Het Snouck van Loosenhuis is alleen geopend voor publiek tijdens Open Monumentendag.

De Westfriese Munt (1611)

Op Westerstraat 125 staat de Munt, het gebouw waar de VOC-munten werden geslagen. Dit gebeurde afwisselend in Enkhuizen, Hoorn of Medemblik. De prachtige gevel is vrijwel intact gebleven. Tegenwoordig is in dit bijzondere gebouw een dameskledingzaak gevestigd.

Waaggebouw (1559)

Dit gebouw toont een beeld van de vroege Renaissance in de noordelijke Nederlanden. Zelfs het originele weegmechanisme van de weeghal is bewaard gebleven. Het Waaggebouw is alleen geopend voor publiek tijdens Open Monumentendag.

Stadhuis (1688)

Het toonbeeld van de grote, welvarende stad die Enkhuizen in de Gouden Eeuw was. Het interieur is grotendeels authentiek en voorzien van rijk schilderwerk. De werkkamers zijn nog altijd in gebruik en de historische Schepenenkamer is een geliefde trouwlocatie. In de Blauwe Zaal van het Stadhuis zijn regelmatig exposities te zien. De overige ruimtes zijn nog als werkkamers in gebruik en niet te bezichtigen.

Stadsgevangenis (1612)

Het merkwaardige hoge smalle gebouw dat geheel van baksteen is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond is vrijwel geheel in de staat waarin het gebouwd is bewaard gebleven. In de gevangenis zijn ook nog oude martelwerktuigen terug te vinden.

De Librije (16e eeuw)

Nederland kent nog maar één zeventiende-eeuwse stadsbibliotheek die bewaard is gebleven op haar oorspronkelijke locatie. Dat is de librije van Enkhuizen. Deze historische openbare bibliotheek heeft haar eigen unieke karakter behouden. De Librije ruimte maakt onderdeel uit van de Westerkerk.

Enkhuizen in de Gouden Eeuw

Wil je de schatten van de Gouden Eeuw in Enkhuizen ontdekken? Lees dan onze blog over de monumenten en bezienswaardigheden uit de VOC-tijd.
Of bekijk onze blog over Nieuwsgierig Aagje en andere held(innen) uit het Enkhuizen van de Gouden Eeuw.

Wil je meer zien en weten?

Het boekje Stadswandeling Enkhuizen brengt je langs veel van deze bijzondere plekken en bevat naast leuke wetenswaardigheden en veel mooie foto’s ook een plattegrond. Het boekje is verkrijgbaar bij VVV Enkhuizen e.o.

Bekijk onze stadswandelingenpagina voor nog meer stadswandelingen door Enkhuizen!