naar de inhoud

Steden en dorpen in de regio

Enkhuizen heeft veel te bieden maar de regio zeker ook! De omliggende karakteristieke Westfriese dorpen en steden zijn landelijk gelegen en/of gelegen aan het IJsselmeer of Markermeer. De regio Westfriesland leent zich prima voor een mooie fiets- of wandeltocht, ook vissers en liefhebbers van zeilen en varen voelen zich als een vis in het water.

Beleef Westfriesland

Magazine Beleef Westfriesland!

Ontdek de prachtige, veelzijdige Noordhollandse regio Westfriesland met het magazine Beleef Westfriesland!
Toeristisch magazine voor met name gezinnen met jonge kinderen en 55-plussers die in de regio Westfriesland (gaan) verblijven.
Het magazine bevat uitgebreide informatie over musea, evenementen, fiets- en wandelroutes, winkelmogelijkheden en horeca.
Bij elk thema staan handige tips en aanbevelingen. Beleef Westfriesland is onder andere verkrijgbaar bij VVV’ Enkhuizen, verblijfsaccommodaties en attracties in Westfriesland, en in de kustgebieden van Noord-Holland en Lelystad.

Bekijk het magazine online!

Ontdek Westfriesland

De trotse Westfries

Bij veel Westfriezen bestaat de overtuiging anders te zijn dan de rest van Nederland. Die overtuiging gaat gepaard met een zeker eergevoel, Westfriezen zijn er trots op Westfries te zijn. Ze doen aan Friezen denken, die hebben dat ook. Zijn Westfriezen dan zo bijzonder? Wie dat vraagt, verraadt zichzelf. Hij is van buiten. Een echte Westfries stelt die vraag niet. Het gaat er namelijk niet om wat dat precies is, Westfries te zijn, het gaat erom dat je het bént, dat je bent geboren binnen de Omringdijk. Ad Geerdink (directeur Westfries Museum in Hoorn) vertelt het verhaal van ‘samen geschiedenis maken’.

Mooie dorpen en steden in de regio

Kom wandelen in Westfriesland!

Voor de opening van het wandelnetwerk in Westfriesland heeft het Recreatieschap een prachtig filmpje laten maken door wandelvlogster Mirre Oost, in samenwerking met Wandelvrouw Bregje Schipper. De beelden spreken wat ons betreft voor zich!

Andijk

Veilig verscholen achter de brede rug van de Westfriese Omringdijk ligt het IJsselmeerdorp Andijk. Een typisch Westfriese plattelandsgemeenschap, áán de dijk. Het leven draait hier om het water waar de inwoners zich al eeuwenlang zo hartstochtelijk tegen beschermen én waar ze tegelijkertijd handig gebruik van maken.

De Vooroever

Andijk heeft twee goed geoutilleerde jachthavens en is daarmee een favoriete bestemming voor veel watersporters. Recreatie- en natuurgebied De Vooroever is bijzonder in trek bij watersurfers, zwemliefhebbers en zonaanbidders.

Museum

In Andijk vind je Hoedenverzameling Zet ´m OpIn Hoedenverzameling Zet ‘m Op vertelt de eigenaresse je graag over haar bijzondere verzameling van ruim 400 hoeden. Een aantal hoeden mag je passen, dus vergeet niet je fototoestel mee te nemen!

Theetuin

Aan de Dijkweg ligt een prachtige theetuin verscholen. In Theetuin de Libel kom je heerlijk tot rust met allerlei lekkers. Heb je liever een stuk zelfgebakken taart of een overheerlijke Andoiker scone?

Pop aan de dijk

Het dorp barst ieder jaar in juli bijna uit zijn voegen tijdens het Dijkpop festival. Al meer dan dertig jaar wordt dit populaire festival met veel vrijwilligers van de grond getild. Een weekend vol blije gezichten, want de avond voorafgaand aan het festival wordt ‘De Avond van Andijk’ gehouden. Dit is een kinderfeest, reünie voor oud West-Friezen en opwarmer voor het Dijkpop Festival ineen.

 

Gemeente Stede Broec

Stede Broec (Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek)

Bovenkarspel

Omgeven door water en groen is Stede Broec een ideaal gebied voor fietsers, wandelaars en watersporters.

De Overhaal

Woongebied Broekerhaven maakt onderdeel uit van deze gemeente. Je vindt hier een binnen- en buitenhaven met een bijzonder technisch monument: De Overhaal. Deze botenlift werd vroeger gebruikt om de tuindersschepen vanuit de polder naar de Zuiderzee over te zetten. De gerestaureerde Overhaal is nu nog regelmatig in gebruik voor de pleziervaart.

Molen Ceres

Aan de Broekerhavenweg staat molen `De Ceres`. Deze molen werd in 1620 gebouwd in Wormerveer en staat sinds 1848 in Bovenkarspel. De molenaar laat nog regelmatig de wieken draaien. Wanneer de vlag in top is gehesen, kun je de molen bezichtigen.

Resort Markermeer

Voor een heerlijk dagje spelen, zonnen en zwemmen ben je van harte welkom bij Resort Markermeer. Het terrein ligt aan het Markermeer en heeft diverse speelvoorzieningen, een peuterbad en een zonneweide.

Boerencamping De Gouwe Stek

Op camping De Gouwe stek kun je genieten van rust en ruimte. Gezellig met je gezin, familie, vrienden, of rustig alleen of met z’n tweeën, iedereen is welkom. De Gouwe Stek heeft 4 pipowagens, deze zijn van alle gemakken voorzien. Ook is er een 6 persoons luxe glamping safaritent. Natuurlijk kun je ook gewoon met je eigen tent, caravan of camper terecht. De Gouwe Stek heeft verschillende faciliteiten zoals trampolines, voet-, en volleybalveld, kampvuurplaats, verschillende speeltoestellen en een broodjes service. Of loop het Blotevoetenpad Gouwe Voeten!

Recreatiegebied Het Streekbos

Ook recreatiegebied Het Streekbos leent zich bij uitstek voor een dagje strand. Het Streekbos is een recreatieterrein van 72 hectare met prachtige wandel- en fietspaden, een natuurlijke zwemvijver en vaarroutes door het aangrenzende natuurgebied De Weelen.

Naast rust en ruimte vind je in het Streekbos ook het Streekbos paviljoen, hier zijn IJgenweis eten en drinken, Volkssterrenwacht Orion en IVN Westfriesland gevestigd. Houd je van meer actie? Dan is het Klimpark Streekbos een bezoek meer dan waard.

IJgenweis Eten & Drinken

Voor een heerlijke kop koffie, lunch of diner kun je terecht bij IJgenweis Eten & Drinken. Dit sfeervolle restaurant mét terras aan het water is gevestigd in het Streekbos Paviljoen.

Volkssterrenwacht Orion

Het paviljoen biedt tevens onderdak aan Volkssterrenwacht Orion. De sterrenwacht heeft in de koepel bovenop het markante gebouw haar eigen planetarium. Hier worden regelmatig kijkavonden georganiseerd. Tijdens deze kijkavonden staan er telescopen op het dakterras opgesteld.

Klimpark Streekbos

Houd je van spanning, actief bezig zijn en natuur? In Ecologisch klimpark Streekbos klim je veilig tussen de bomen en ga je uitdagende hindernissen aan. Een gezellig, avontuurlijk en spannend dagje uit!

Het Blotevoetenpad

Het Blotevoetenpad “Gouwe Voeten” (Bovenkarspel) is een avontuurlijke wandeling over het agrarische land van ongeveer 2 à 3 kilometer. Je loopt met blote voeten op verschillende ondergronden en er zijn tijdens de wandeling verschillende hindernissen. Iedereen krijgt een boekje met opdrachten mee, die je kunt doen tijdens de wandeling.

IVN Westfriesland

IVN Westfriesland is ook in het Streekbospaviljoen gevestigd. IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) werkt aan een duurzame samenleving. Hun idee is dat betrokkenheid bij de natuur duurzaam handelen stimuleert. Interessante wandelingen met een gids, lezingen en leuke workshops voor kinderen: IVN laat iedereen, van jong tot oud, de natuur dichtbij beleven.

Winkelcentrum Streekhof

Winkelcentrum Streekhof is gevestigd in het hart van Stede Broec. U kunt hier prettig overdekt winkelen in het overdekte winkelcentrum met maar liefst 55 speciaalzaken. In winkelcentrum Streekhof vindt je naast winkelketens zoals Jamin, Deen Supermarkt, Blokker, Bruna en Zeeman ook vele speciaalzaken. Denk hierbij aan kledingwinkels, schoenenzaken en delicatessen. Uiteraard is er ook aan de inwendige mens gedacht, in het winkelcentrum zij verschillened gelegenheden waar je van een kopje koffie, lunch of borrel kunt genieten.

Donderdag is er een uitgebreide weekmarkt naast het Streekhof.

Lutjebroek

 

Schapenboerderij De Schapenstreek

De Schapenstreek heeft een veelzijdige bedrijfsvoering. Naast dat er biologisch gewerkt wordt in het natuurgebied De Weelen, is er ook nog een verwerkingstak op de boerderij ontstaan met de productie van schapenkaas en ijs, een winkel, rondleidingen en de zorgboerderij. Door het jaar heen zijn er diverse open dagen of evenementen op de boerderij zoals de open dag in juni, lammetjesdag en ‘kerstavond in de stal’.

Rijo Bootverhuur

Rijo Bootverhuur is gevestigd in Lutjebroek. Vanaf dit centrale punt bent u snel bij polder Het Grootslag of natuurgebied de Lutjebroeker Weel. Rijo verhuurt polderboten met buitenboordmotoren en kano’s.Je kunt dan zelf genieten van het natuurschoon en de rust van de polder. Er kan zelfs gezorgd worden voor een goed gevulde picknickmand voor een heerlijke lunch onderweg en/of een kopje koffie met iets lekkers voor je het water op gaat.

Minicamping De Groote Wijzend

Op de bloemenkwekerij in het Westfriese Lutjebroek kun je kamperen in één van de vijf grote en volledig ingerichte luxe 4-persoons safaritenten compleet met badkamer, keuken en vaste bedden. Grotere gezinnen kunnen natuurlijk altijd een tentje bijzetten. De tenten bevinden zich onder een glazen afdak waarin druiven, perziken en andere planten groeien. Zo gooit een slechte zomer geen roet in het eten. De tenten staan direct aan het water en hebben ieder een eigen steiger.

 

 

Gemeente Drechterland

De gemeente Drechterland is een belangrijke verbinding tussen Hoorn en Enkhuizen. De karakteristieke lintbebouwing van de dorpen (Hoogkarspel, Wijdenes, Oosterleek, Venhuizen, Hem, Oosterblokker, Schellinkhout, Westwoud) met bijbehorende landerijen kenmerken dit gebied aan de Westfriese Omringdijk. Ieder dorp heeft zijn eigen identiteit behouden, maar het landelijke karakter vind je in alle dorpen terug. Veeteelt, fruitteelt, bloembollenvelden en zelfs wijnteelt vormen hier een belangrijke bron van inkomsten. Langs de weg staan kraampjes met deze producten, vers van het land!

Ligging aan het IJsselmeer

De ligging aan het IJsselmeer trekt volop zwemmers, (kite)surfers en andere waterrecreanten aan. Het vaarroutenetwerk door de polder, de uitgebreide fiets- en wandelpaden en de ligging aan de Westfriese Omringdijk bieden inwoners en toeristen prachtige manieren om te genieten van al het moois in deze Westfriese gemeente.

Haven Wijdenes

Even een rustpunt tijdens een dagje varen, maar ook een heerlijke plek om bij het water te zitten tijdens een wandeling of een fietstocht. Het haventje van Wijdenes is een uitgelezen plek om te genieten van het Markermeer, met een weids uitzicht over het water. Je kunt hier zonnen, vissen en aanmeren. In het haventje kun je tegen betaling maximaal drie nachten verblijven. 

Fietsen
Ook in de gemeente Drechterland vind je de welbekende fietsknooppunten van het fietsroutenetwerk. Op deze wijze stel je je eigen fietsroute samen aan de hand van de informatiepanelen onderweg of aan de hand van de fietsknooppuntenkaart. Zelfs via internet is het mogelijk een fietsroute samen te stellen.
In het jaarboek van Route.nl vind je verschillende prachtige fietsroutes door Westfriesland, die ook door de gemeente Drechterland voeren. Bijvoorbeeld de route ‘Machtig Mooi Westfriesland’ van 53,6 km of ‘Weidse Uitzichten in Westfriesland’ van 45,5 km.
Wandelen
Vanaf NS station Hoogkarspel start de NS wandelroute De Weelen. Deze wandelroute voert door het prachtige natuurgebied De Weelen helemaal naar Enkhuizen. Daarnaast heeft de Nederlandse Hartstichting gemarkeerde wandelroutes ontwikkeld in Hoogkarspel (4,6 km, vanaf Sporthal de Sluis) en Venhuizen (4 km, vanaf Dorpshuis ’t Centrum).
Overnachten
In de dorpen binnen de gemeente Drechterland zijn er diverse overnachtingsmogelijkheden, zoals B&B’s, campings en Restinn huisjes.
Wanneer je op zoek bent naar rust, ruimte en natuur kunnen we je zeker een verblijf in één van dorpen van de gemeente Drechterland aanraden!