naar de inhoud
alle berichten

Overnachten in monumentaal groen

Logeren in een deftige stadsvilla uit de 19e eeuw.

De opzichterswoning van het Snouck van Loosenpark wordt tegenwoordig bewoond door
Ingrid Mol en haar gezin. Of zij nog altijd de sleutels van alle woningen van het park hebben, kun je hen zelf vragen. Een deel van de villa is namelijk ingericht als B&B. Hoe chique is dat?

Logeren in een deftige stadsvilla uit de 19e eeuw. Veel van de klassieke details zijn nog bewaard gebleven. De elegante hal, rijk versierde plafonds, statige trappen… En het ontbijt wordt geserveerd in de authentieke keuken.

Een stukje geschiedenis

Als laatste telg van een Enkhuizer patriciërsfamilie besluit Jonkvrouw Margaretha Maria Snouck van Loosen (1807-1885) haar gehele familiekapitaal van zo’n slordige 8 miljoen
gulden ‘terug te gegeven’ aan de stad. Zo laat ze onder andere in haar testament opnemen
dat er huisvesting moet komen voor ‘lieden die ondanks voortdurende noeste arbeid geen
woning kunnen betalen maar wel verdienen’.

In 1893 wordt 2,5 hectare grond gekocht bij de gedempte ‘Nieuwe Haven’, vlakbij de
buitenhaven en het nieuwe treinstation uit 1885. Er wordt gestart met bouwen en vier jaar later is een van de eerste sociale woningbouwprojecten van Nederland een feit. Op 17 juni 1897 worden de vijftig woningen in het dan nog prille groene park betrokken. De huurprijs bedraagt anderhalve gulden per week, plus een gulden voor het gebruik van de gas-water-en-lichtvoorzieningen. Alleen arbeiders die zich netjes weten te gedragen, komen in aanmerking voor een woning. De opzichter, die zelf in het mooiste en grootste pand bij de ingang van het park woont, heeft van elk huis een sleutel zodat hij gevraagd en ongevraagd naar binnen kan om bewoners te controleren of ze zich aan de woonregels houden. Die regels zijn behoorlijk streng; zelf behangen is bijvoorbeeld uit den boze. Dat regelt de stichting die elk jaar een andere ruimte in het huis laat opknappen. Huisdieren houden is verboden en openbare dronkenschap heeft directe verwijdering tot gevolg.

Bed and breakfast

Tegenwoordig zijn de regels minder streng en wordt de opzichterswoning bewoond door
Ingrid Mol en haar gezin. Of zij nog altijd de sleutels van alle woningen hebben, kun je hen
zelf vragen. Een deel van de villa is namelijk ingericht als B&B. Hoe chique is dat? Logeren in een deftige stadsvilla uit de 19e eeuw. Veel van de klassieke details zijn nog bewaard gebleven. De elegante hal, rijk versierde plafonds, statige trappen… En het ontbijt wordt geserveerd in de authentieke keuken.

zwanenhuisje aan het water

Uniek overnachten in Het Zwanenhuisje

Wil je een keer écht uniek overnachten, vraag dan of het Zwanenhuisje vrij is. Een knus en
sfeervol huisje boven de vijver. Vanuit je comfortabele bed kijk je uit op het prachtige park. De ideale plek voor een romantisch weekendje weg! Hou het in gedachten voor je trouwdag of Valentijnsdag…

Het idyllische Snouck van Loosenpark wordt 1x per jaar een nostalgische snuffelmarkt
georganiseerd. Kijk op de uitagenda van Visitenkhuizen.nl of je dit jaar op de tweede zaterdag juli weer
leuke curiosa en brocante kunt scoren.

Meer informatie over B&B Villa Enkhuizen