Snelmenu
Menu
  • Ontdek
    • Lees onze blogs
    • Uit met het gezin
    • Een dagje historie
    • Met de fiets en veerdienst
    • Bezoek Enkhuizen vanaf het water
    • Winkelen in Enkhuizen
    • De geboorte van Enkhuizen op 21 mei 1572
  • Zien en doen
    • Stadswandeling
    • Stadswandeling onder leiding van een gids
    • Historisch Enkhuizen
    • Er op uit
    • Kunst, cultuur en musea
    • Water en havens
    • Uitgaan en horeca
    • Overnachten
  • Agenda
  • Plan je bezoek
    • Auto en parkeren
    • Openbaar vervoer
    • Toeristisch informatiepunt
    • Contact
    • Enkhuizen in de media
    • Magazine
    • Rolstoelvriendelijk Enkhuizen
Taal keuze
  • Nederlands
  • Deutsch
  • English

Herdenkingsjaar 1572: de geboorte van Nederland, de geboorte van Enkhuizen.

ENKHUIZEN 1572 LOGO V3
  • Enkhuizen
  • Ontdek
  • De geboorte van Enkhuizen op 21 mei 1572

Herdenkingsjaar 1572 - 2022

In 2022 herdenken we samen met zo'n veertig andere gemeenten de ‘Geboorte van Nederland’. Het is dan 450 jaar geleden dat Nederland in opstand kwam tegen het Spaanse gezag. Elke stad speelde hierin zijn eigen rol. Zo koos Enkhuizen op 21 mei 1572 als eerste van de Noordelijke Nederlanden voor De Prins van Oranje en bevrijdde de stad zich zonder bloedvergieten van de Spaanse overheersers. 

De jaren 1572 en daarna markeren het begin van een zoektocht naar vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. De thema’s van toen zijn de thema’s van nu. Ze vormen een rode draad bij de festiviteiten in dit herdenkingsjaar.

Events & activiteiten

Activiteiten in heel Nederland

1572 - De geboorte van Nederland

Van Brielle tot Doesburg en van Steenwijk tot Kerkrade… Vanaf 2022 worden door heel Nederland de gebeurtenissen en thema’s uit 1572 herdacht en geactualiseerd. Met onder andere bijzondere exposities, rondleidingen, lezingen, creatieve wedstrijden en stadswandelingen. Bij alle activiteiten staan de 4 waarden vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid centraal.

Bekijk de landelijke kalender
Tot 1 mei

Deelnemen aan Het Enkhuizer Portret

Voor alle kunstenaars en creatievelingen uit of verbonden met Enkhuizen: maak een historisch zelfportret anno 1572. Wie zou jij geweest zijn in 1572? Een geus of een prins? Of misschien wel een edelvrouw, melkmeisje of monnik? De keuze qua techniek en stijl is aan jou. Originaliteit wordt extra gewaardeerd, dus geef je fantasie de vrije loop! De werken worden deze zomer geëxposeerd in de Westerkerk.

Meer informatie
April - mei

Expositie Opstand ende Bevrijdingh van Enckhuijsen

Expositie over de feestelijkheden rond de 21 mei-vieringen door de jaren heen. Met o.a. foto’s en videobeelden uit de archieven van Vereniging Oud Enkhuizen, Jan de Jong, Tejo Teunen en Dick Turksma. De tentoonstelling is vanaf 4 april 14.00 uur te zien in de Blauwe Zaal van het Stadhuis. Openingstijden stadhuis: maandag t/m donderdag: 10.00 – 16.00 uur en vrijdag 10.00 – 12.00 uur.

Lees meer
13 april

Herdenkingsbijeenkomst groep 7-8 basisscholen

Op woensdagochtend 13 april, voor de meivakantie, vindt een herdenking plaats voor en door leerlingen van groep 7-8 van de basisscholen in Enkhuizen.

Lees meer
27 april 10.30 uur

Stadswandeling Geboorte van Nederland

Ga op pad met de gidsen van Vereniging Oud Enkhuizen. Speciaal voor dit herdenkingsjaar ontwikkelden zij een 1572-wandeling. De gidsen vertellen je onderweg alles over de Geboorte van Nederland en de cruciale rol die Enkhuizen daarbij speelde. De start is om 10.30 uur bij de Westerkerk. Deelname is gratis.

Ga naar de website
27 april 14.00 uur

450 jaar Oranje Boven Enkhuizen

Historisch journalist Walter Haentjens vertelt het 'ware' verhaal van de Geboorte van Nederland met een boeiende diavoorstelling in de Doopsgezinde Kerk aan het Venedie op Koningsdag, woensdagmiddag 27 april, aanvang 14.00 uur. Een fascinerende voorstelling over het Wilhelmus (een van de oudste volksliederen ter wereld), Willem van Nassau en de Enkhuizer die hem op 20 oktober 1572 veilig van Kampen naar Enkhuizen bracht.

27 april 19.00 uur

Vredes lampionnentocht

Sfeervolle vredesoptocht over de oude Vesting, mooi gelegen tussen de oude en de nieuwe stad. Deze symbolische plek waar onze voorouders hun vrijheid verdedigden, de vrijheid die ze 450 jaar geleden in 1572 veroverd hebben. Vanaf 19.00 verzamelen bij de Ouwe Gouwsboom, hier worden lampionnen en lichtjes uitgedeeld. De optocht, met muziek, start om 19.30 uur. Na afloop is er voor de jeugd een medaille-tegoedbon ter gelegenheid van 450 jaar viering en een leuke kleurplaat.

Lees meer
4 mei 16.00 uur

Herdenkingsbijeenkomst 4 mei

Op woensdag 4 mei om 16.00 uur is een herdenking van WOII bij het monument “Schaduwcorrectie mei 1995” aan de Nelson Mandeladreef. Het jaarthema van het nationaal 4 en 5 mei comité is: Vrijheid in verbondenheid. Het 4 en 5 mei anti-discriminatiecomité Enkhuizen verbindt dit aan de 4 V’s van de herdenking ‘Enkhuizen 1572’: “Vanuit Verscheidenheid werken wij aan Verbondenheid zodat de Verdraagzaamheid groeit en een ieder kan leven in Vrijheid.” Iedereen is welkom.

Lees meer
4 mei 19.00 uur

Herdenkingsbijeenkomst 4 mei

Om 19.00 uur start een herdenkingsbijeenkomst in de Zuiderkerk met muzikale omlijsting van KSM. Om 19.45 uur volgt een Stille tocht van de Zuiderkerk naar het monument ‘de Stedemaagd’ in het Wilhelminaplantsoen. Hier vinden de herdenking, blazen van de taptoe, 2 minuten stilte en kransleggingen plaats. Met medewerking van Dindua en een toespraak van burgemeester Eduard van Zuijlen.

Lees meer
nacht 4-5 mei

Bevrijdingsvuurestafette

Traditiegetrouw wordt in de nacht van 4 op 5 mei in Wageningen het Bevrijdingsvuur ontstoken, hét symbool voor leven in vrede en vrijheid. Een fietsende delegatie uit Enkhuizen brengt het bevrijdingsvuur in de nachtelijke uren op tandems naar Enkhuizen. 13.15 uur aankomst Koepoort, 13.20 aankomst Westerkerk, 14.00 uur ontsteken van de vlam tijdens het Kinderfestival in het Wilhelminaplantsoen.

Lees meer
5 mei 12.00 - 14.00 uur

Vrijheidsmaaltijd

Stichting 4 en 5 mei anti discriminatie comité Enkhuizen organiseert dit jaar een VRIJHEIDSMAALTIJD! Een gezellige maaltijd aan lange tafels op het Landje van Top van 12.00 - 14.00 uur. Er is plek voor 77 mensen in verband met 77 jaar vrijheid! Lijkt het jou leuk om gezamenlijk stil te staan bij onze vrijheid en dit te vieren onder het genot van een (gratis) lunch? Wil je er bij zijn? Meld je dan snel aan via: 4en5meiadcomite@gmail.com

Ga naar het Facebookbericht
5 mei 10.00 - 16.00 uur

Ruil-, hobby- en snuffelmarkt

Oranjevereniging Juliana organiseert een Familie- & Verenigingendag met van 10.00 tot 16.00 een ruil-, hobby- en snuffelmarkt in de Westerkerk. Met muzikale omlijsting van Sjaak Wester en een Rad van Fortuin. De opbrengst van de lootjes gaat naar Enkhuizer vluchtelingenorganisaties.

Lees meer
5 mei 11.00 - 16.30 uur

5 mei Kinderfestival Westfriesland

Verspreid over het Wilhelminaplantsoen zijn verschillende activiteiten zoals een circusschool, schminken, pony rijden, theater, knutselen, natuurspellen en workshops. Ook de dieren van de kinderboerderij hebben zin om je te ontmoeten! Om 14.00 uur ontsteekt de Burgemeester het bevrijdingsvuur bij het monument. De toegang is gratis en in speeltuin Kindervreugde kun je de hele dag vrij spelen! Ook de theetuin in het Hertenkamp is open.

Lees meer
5 mei 15.30-18.00 uur

Miss Jones Bigband

De Miss Jones Bigband speelt van 15.30 tot 18.00 uur voor de Westerkerk. Vanuit een breed repertoire spelen ze in op de wensen van haar publiek. Van gevoelige ballads en uptempo nummers van Jazz grootheden tot de hedendaagse populaire dans-, swing- en sfeermuziek. "Ain't no mountain high enough", aldus MissJones.

Lees meer
7 mei 19.30 uur

Serenade aan de Vrijheid

Een wandeltocht voor jong en oud over de Vest, achter de muziek aan. Met medewerking van doedelzakband The Troop Pipes and Drums. Start is om 19.30 uur bij de Oude Gouwsboom, centraal gelegen tussen de oude en de nieuwe stad. De Vestingwal is rond 1590 gebouwd. Hier heroverden in 1572 onze voorouders hun vrijheid op de Spanjaarden. We staan stil bij het feit dat niet alle volkeren in vrijheid kunnen leven.

Lees meer
11 mei t/m 28 augustus

Expositie Kruiden en Specerijen

In Museum Sow to Grow kun je van 11 mei tot en met 28 augustus de bijzondere tentoonstelling Kruiden en specerijen bewonderen. Museum Sow to Grow is gevestigd in het Oude Weeshuis, een prachtig monumentaal pand in de Westerstraat van Enkhuizen. Gratis toegang met Museumkaart.

Ga naar de website
20 mei 20.00 uur

Enkhuizen voor de Prins

Enkhuizen voor de Prins is een boeiende theatervertelling over een eeuw waarin alles anders wordt. Walter Haentjens vertelt je in de rol van geschiedschrijver Geraerdt Brandt alles over de belangrijke rol die Enkhuizen daarbij speelde. Locatie: Zuiderkerk. Aanvang 20.00 uur. De historische theatervertelling is ook via een livestream te volgen en terug te zien op www.kerkomroep.nl Enkhuizen.

21 mei 10.30 uur

Lezing in de Zuiderkerk

Op 21 mei houdt Klaas Koeman, voorzitter van Vereniging Oud Enkhuizen, een lezing over de historische gebeurtenissen. De lezing wordt gehouden in de Zuiderkerk en begint om 10.30 uur.

21 mei 12.00 uur

Feestelijke beiaardbespeling

Op zaterdag 21 mei om 12.00 uur geeft stadsbeiaardier Frits Reynaert een feestelijke beiaardbespeling op het carillon van de Zuidertoren. Op het programma staan geuzenliederen, liederen uit “Valerius Nederlandtsche Gedenck Clanck” en 16e eeuwse muziek.

21 mei vanaf 14.00 uur

Opstand ende Bevrijdingh van Enkhuijsen

Jaarlijks vieren we op 21 mei dat de burgerij van Enkhuizen zich op 21 mei 1572 zonder bloedvergieten bevrijdde van de Spaanse overheersers en openlijk de kant van de Prins van Oranje koos. Deze speciale jubileumeditie start om 14.00 uur met een miniconcert van KSM. De historische scènes op en rond de Drommedaris en de Zuider Havendijk beginnen om 14.30 uur, de slotscène is om 16.30 uur voor het Stadhuis. Het evenement is vrij toegankelijk.

Lees meer
25 juni 15.00 uur

Sneeker Mannenkoor Edoza

Het Sneeker Mannenkoor Edoza geeft een feestelijk concert in het kader van de festiviteiten rond de viering van de geboorte van Nederland, 450 jaar geleden. Voor Enkhuizen is het natuurlijk ook in het kader van 450 jaar bevrijding van de Spaanse overheersers. Het internationaal bekende koor telt zo’n 90 zangers. Het programma bestaat speciaal voor deze middag voor een groot deel uit bekende Oud-Hollandse liederen en liederen uit de tijd van de strijd tegen Spanje. Toegang is vrij.

Ga naar de site
1 juli t/m 10 september 2022

Van Sint-Gommaruskerk naar Westerkerk

Wanneer de Enkhuizers in 1572 kiezen voor de Opstand en Willem van Oranje, verandert de katholieke Sint Gommaruskerk in de protestantse Westerkerk. Het is een grote overgang. Een nieuw geloof neemt de plaats in van het oude. De kerkruimte, eerst vol kleur en blinkend van goud en zilver, wordt sober en wit. Welke sporen kun je tegenwoordig nog in de kerk ontdekken? Wat verdween er, wat is gebleven en wat is erbij gekomen? Speur mee in de expositie ‘Van Sint Gommaruskerk naar Westerkerk’.

Ga naar de site
1 juli t/m 10 september

Expositie Het Enkhuizer Portret

In 1572 koos Enkhuizen voor De Prins van Oranje, een tijd van opstand en tweespalt. Wie zou jij zijn geweest in 1572? Een geus of een prins? Een edelvrouw, kenau of monnik? De uitnodiging om een historisch zelfportret anno 1572 te maken sprak heel wat kunstenaars en creatievelingen uit Enkhuizen aan. Het is een bonte verzameling geworden van bijna 100 kunstwerken. Ook te zien in de Westerkerk: de landelijke 1572-tentoonstelling én een unieke 1572-creatie van het Westfries Archief.

Ga naar de site
10 september 16.00 uur

Lezing door René van Stipriaan

Literair historicus René van Stipriaan komt naar de Zuiderkerk in Enkhuizen voor een lezing over Willem van Oranje. Van Stipriaan is deskundig op het terrein van de Nederlandse literatuur, met name de Nederlandse Gouden Eeuw. Vorig jaar verscheen zijn boek De zwijger, het leven van Willem van Oranje. De lezing begint rond 16.00 uur, toegang is gratis (aangeboden door Oranjevereniging Juliana en Vereniging Oud Enkhuizen).

Meer over René van Stipriaan
23 september

Walk of peace

Een wandeling van en voor vrede. Meer informatie volgt.

20 en 21 oktober

Wachten op Willem - Enkhuizen in drie taferelen

Toneelgroep Drommedaris speelt op de verschillende etages in de Drommedaris drie maal een scene met een Willem in de hoofdrol. De eerste scène is de ontvangst van Willem van Oranje die Enkhuizen bezoekt en daar een warm onthaal krijgt. De andere twee scènes zijn een verrassing voor de bezoeker. Aanvang: 20.00, 20.20, 20.40, 21.00 en 21.20 uur. Duur: 60 minuten en in groepjes van 15 personen.

Vrijheid door solidariteit

Stel, je woont in een stad. Een stad waar veel mensen honger hebben en werkloos zijn. De machthebbers heersen met harde hand over de stad en houden geen rekening met de meningen van de inwoners. Mensen met een ander geloof worden verbannen of vervolgd en iedereen die hier iets van zegt, wacht hetzelfde lot. Vreemde soldaten krijgen toegang tot jouw stad. Om je heen zie je de armoede en ellende groeien. 

Stel dat jij in deze stad zou wonen? Wat zou je doen? Zou je je stil houden? Of zou je in opstand komen? 450 jaar geleden stonden onze stadsgenoten voor deze keus. En zij kozen voor een opstand. In 1572 trokken burgers naar het stadhuis en maakten zij een einde aan het heersende gezag, waarmee zij zich tegen de Spanjaarden keerden. Enkhuizen was de eerste stad die zich aansloot bij Willem van Oranje. En dat allemaal zonder dat er een wapen aan te pas kwam, er werd geen schot gelost. Dat was ook helemaal niet nodig.

De Enkhuizers hadden een veel sterker wapen: hun karakter. Een karakter dat stond voor eigenzinnigheid, onafhankelijkheid, rechtvaardigheid en solidariteit. En het is dit karakter dat Enkhuizen de stad heeft gemaakt die Enkhuizen nu is. Een hechte gemeenschap van mensen die er voor elkaar zijn, ondanks hun verschillen. Een stad waar de Enkhuizers van toen graag zouden wonen. En daar mogen wij trots op zijn. 

De vrijheid om te zijn wie je bent

Een opstand zonder bloedvergieten, zonder dat er een schot werd gelost. Op het eerste  gezicht lijkt deze gebeurtenis niet de moeite waard om te vertellen, laat staan om te vieren. Maar iedereen die iets verder kijkt, ziet dat DE OPSTAND VAN 1572 VEEL MEER IS DAN DE GEBOORTE VAN NEDERLAND. De opstand van 1572 gaat over inwoners die elkaar steunden en voor elkaar opkwamen. Die zich kwaad maakten omdat iemand werd gearresteerd vanwege zijn geloof. Die het niet pikten dat er zonder overleg vreemde soldaten toegang tot de stad kregen. EEN VERHAAL DAT VEEL DIEPER GAAT DAN HISTORISCHE FEITEN. HET GAAT OVER MOET, ONAFHANKELIJKHEID EN SOLIDARITEIT. En dat is precies de reden waarom wij de opstand ieder jaar moeten vieren en de waarden, waar de opstand voor staat, moeten koesteren en beschermen. Want alleen dan zijn wij de stad die de Enkhuizers van toen voor ogen hadden. Een hechte gemeenschap waar mensen in vrijheid kunnen leven, waar mensen de vrijheid hebben om zichzelf te zijn. 

Enkhuizen voor de prins

Live opgenomen in de prachtige Waag vertelt Walter Haentjens (historisch journalist) over het bijzondere verhaal, waarbij Enkhuizen 450 jaar geleden voor de prins koos tijdens deze rumoerige periode in de Tachtigjarige Oorlog. 

Lees ook over de geboorte van Nederland

Het verhaal van Nederland

In de 10-delige televisieserie Het verhaal van Nederland (in 2022 uitgezonden op NPO 1) neemt acteur en verteller Daan Schuurmans je mee langs de hoogte- en dieptepunten van de Nederlandse geschiedenis. Aflevering 6 (Geuzen en papen) gaat over de 80-jarige oorlog. Een strijd die voor altijd verbonden is aan de naam van Willem van Oranje.  In deze oorlog tussen katholieken en protestanten moet hij een keuze maken tussen zijn eigen belangen en die van de Spaanse koning. Daarbij heeft hij de hulp van het volk hard nodig. Hoe krijgt Willem het voor elkaar om vader des vaderlands van Nederland te worden?

Bekijk de aflevering

Wat vinden bezoekers van Enkhuizen?
star_rate
star_rate
star_rate
star_rate
Heerlijk gevaren door de mooie binnenstad

Volg ons voor inspiratie

Ontvang de leukste tips in je mailbox!

Zien en doen

  • Stadswandeling
  • Dagje historie
  • Musea en cultuur
  • Water en havens
  • Er op uit
  • Evenementen
  • Shoppen
  • Horeca en uitgaan
  • Overnachten
  • Uit met kids
  • Uit met een groep
  • Lees onze blogs

Plan je bezoek

  • Auto en parkeren
  • Openbaar vervoer
  • Veerdiensten
  • Route en plattegrond
  • VVV informatiepunt
  • Contact
  • Online magazine

VVV Informatiepunt

Openingstijden winkel
8.00 - 17.00 uur


Contactgegevens

Tussen twee havens 1
T 0228 - 31 31 64
M info@marketingenkhuizen.nl


Verkrijgbaar in de winkel

  • Toeristische informatie
  • Tickets (veerdienst en Zuiderzeemuseum)
  • Verkoop stadswandelingen
  • Unieke Enkhuizer souvenirs
  • Enkhuizer Haringbon

Zakelijk

  • Stichting Marketing Enkhuizen
  • Evenement aanmelden
  • Lidmaatschap VVV Enkhuizen
  • Promotiemateriaal
  • Enkhuizen in de media
  • Ondernemen in Enkhuizen
  • Evenementendesk
  • Vrienden
  • Vacatures


Uit de regio

  • Medemblik
  • Hoorn
  • Schagen
  • Hollands Kroon
  • Westfriese omringdijk

© Holland Boven Amsterdam