Westerkerk
De Westerkerk is een driebeukige hallenkerk. Bij het betreden van de kerk valt de overweldigende grootte op, 30 meter breed, 70 meter lang en inwendig 17 meter hoog. De kerk is in drie fasen gebouwd. Men werkte daarbij van oost naar west. In het oorspronkelijke bouwplan moet aan het westelijk eind van de hoofdbeuk een toren zijn opgenomen. Die toren kon niet worden gerealiseerd, het geld was op. Wel werd ten oosten van de kerk een losstaand houten klokhuis opgericht. Dit klokhuis staat er nog altijd.
Pronkstukken van ‘de Wester’ zijn het beroemde koorhek uit 1542, de preekstoel en het orgel uit 1549. Deze wordt gezien als een van de oudste en mooiste orgelkassen van Nederland. De vloer van de kerk is nog geheel bedekt met stenen grafzerken. De graven zijn allemaal genummerd, het zijn er meer dan 1500. Omdat er in 3 lagen werd begraven was er dus ruimte in de kerk voor maximaal 4500 begravingen. Neem je in het Zuiderportaal de wenteltrap naar boven, dan waan je je 400 jaar terug in de tijd. Hier vind je de Librije van Enkhuizen. Het is de enige zeventiende-eeuwse stadsbibliotheek in Nederland die bewaard is gebleven op haar oorspronkelijke locatie.
De kerk is gebouwd als katholieke godshuis voor de boeren, gewijd aan Sint Gommarus. In 1573 koos Enkhuizen voor de Reformatie en werd de kerk hervormd. Tegenwoordig is het een belangrijk cultureel en maatschappelijk centrum en zijn er regelmatig concerten, recepties, huwelijksvoltrekkingen, uitvaarten, vergaderingen, exposities, symposia en markten. De kerk is in de zomermaanden ‘s middags geopend voor bezoek. In 2024 is de openingsperiode van 2 juli t/m 2 september, dagelijks van 13.30 tot 17.00 uur. Uitzondering: de dagen waarop er een orgelconcert is. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.